Menghai shu pu'er 2012

Annankadulla Helsingissä on loistava teekauppa nimeltä Teemaa. Sieltä on peräisin tämä irtolehtinen shu pu'er. Tämän teen valmistukseen kuuluu fermentointi eli käytännössä hallittu kompostointi. Siksi shu pu'erin makumaailma on yleensä maanläheinen. Hauduttaminen ei ole niin tarkkaa kuin nuoren sheng pu'erin kanssa, sillä shu ei yleensä kitkeröidy helposti. Tämän teelaadun kanssa kannattaa käyttää mahdollisimman kuumaa vettä.

Haudutukset

Kuivat lehdet ovat hyvin tummia eivätkä juuri tuoksu.

Haudutin teen gaiwanissa. Gong fu-haudutus on hyvä kaikielle pu'ereille, mutta yleensä nämä teet toimivat myös länsimaalaisittain haudutettuina.

Juoman väri on punaruskea ja tumma. Ensimmäisillä haudutuksilla väri tummuu, ja toisen tai kolmannen haudutuksen jälkeen se lähtee taas vaalenemaan. Tämä kuva on viidennestä haudutuksesta.
Juomassa maistuu shu pu'erille ominainen syksyn lehtien maanläheisyys. Makua voisi luonnehtia myös lämpimän puiseksi. Se ei ole koko tarina, sillä tässä teessä tuntuu myös kermainen pehmeys tai ehkä voin maku. Myös suutuntumassa on voisulan paksuutta. Ensimmäisillä haudutuskerroilla maistuu nopeasti häviävä kitkeryys.

Lehdet tuoksuvat kostealta maalta, voisulalta ja syksyn lehdiltä. Gaiwan on erinomainen väline teen tuoksun tutkimiseen, sillä sen kansi kerää tuoksuja todella hyvin. Kun tee on juotu, niin tyhjään teemeriin (kaatoastiaan) on jäänyt voin ja eläimen turkin hento tuoksu.

Tästä tulee monta haudutusta, varsinkin gong fu-tyylillä. Ensimmäisille riittää 15 s hyvin, ehkä lyhyempikin aika toimisi. Sitten haudutuksia voi hiljalleen venyttää ainakin 10 minuuttiin asti, ehkä kauemminkin jos teen saa pysymään lämpimänä haudutusastiassa. Gaiwan tuppaa jäähtymään liian nopeasti näitä pitkiä haudutuksia varten.

Lopuksi

Tämä on helposti lähestyttävä shu pu'er, joka sopii mielestäni hyvin aloittelijoille. Lisäksi tätä teetä on helppo käsitellä, koska se on irtolehtistä. Ostohetkellä helmi-maaliskuussa Teemaan hyllyssä oli kolmea eri shu pu'eria, ja tämä oli niistä halvin hintaan 7,50 € / 50 g. Kalliimmat ovat varmasti vielä parempia, niitä en ole vielä kokeillut. Tämä on kuitenkin miellyttävä tee, jota voin suositella muillekin.

Tämä käynee myös sellaisille teenjuojille, jotka eivät ole suuria shu pu'erin ystäviä. Itsekään en ole mitenkään hirmuinen shu-fani, mutta tätä teetä juodessa olen alkanut pitää shusta kerta kerralta enemmän.

Kommentit

Suositut tekstit