"Ai Lao Mountain" sheng pu'er 2014

Tervetuloa uuteen teeblogiin!

Aloitan komeasti arvioimalla todellista harvinaisuutta, Ai Lao-vuorten sheng pu'eria vuodelta 2014. Ai Lao-vuoret sijaitsevat Yunnanissa eteläisessä Kiinassa, ja korkealla niiden rinteillä kasvaa vanhoja, villejä teepuita.

Näiden teepuiden kevään 2014 ensimmäisestä poiminnasta valmistettiin raaka pu'er eli sheng pu'er,
jota hankin pienen maistelupakkauksen mainiosta Yunnan Sourcing-teekaupasta. Yunnan Sourcingissa vallitsee pu'erin suhteen mieletön runsaudenpula. Ostajien arviot ja hinta olivat tämän sheng pu'erin kohdalla lupaavia.

Kun kyseessä on vanhojen villipuiden tee korkealta vuorten rinteiltä, voi teeltä odottaa persoonallista ja kompleksista makua. Tätä teetä on valmistettu yhteensä vain 100 kg. Kolme vuotta vanhana tämä sheng on vielä nuori.

Valmistin Ai Laon gong fu-tyylillä. Pieneen kannuun tuli tällä kertaa niin paljon lehtiä, että laajetessaan ne täyttivät melkein koko kannun. Kuivien lehtien tuoksu oli miedon ruohoinen.

Haudutus 1, 10 s

Mielestäni nuorille sheng pu'ereille 90 ℃ on hyvä lähtökohta veden lämpötilan suhteen. Jollekin teelle suositellaan viileämpää ja jollekin toiselle hyvin kuumaa vettä, mutta tämän teen kanssa yritin pitää 90 ℃ lämpötilan. Lehtien huuhtelun jälkeen vesi pääsi hieman jäähtymään, joten esimmäinen haudutus tuli tehtyä lämpötilassa 85 ℃. Maku oli hyvin mieto, tuskin erottuva, joten vesi oli ehkä liian viileää.

Teen väri oli kellertävä, ehkä hitusen vihertävä ja vähän oranssinen.

Haudutus 2 - 3, 15 - 20 s

Tässä vaiheessa Ai Lao pääsi oikeuksiinsa. Päällimmäisenä oli ruohoinen maku, lämpimän kesäpäivän ruoho. Myös hunajan makua erottui. Kaikkein ihmeellisintä oli pitkään kestävä, vahva jälkimaku. Suu tuntui olevan täynnä hunajavettä. Vahva piristävä vaikutus tuli ilmi suunnilleen tässä vaiheessa. Tämä tee menee päähän kuin metrinen halko, eli illalla kannattaa juoda mieluummin jotain muuta.

Haudutus 4, 30 s

Teehen ilmaantui hiukan kitkeryyttä ja aavistus tupakkaisuutta. Tässä vaiheessa voisi mainita, että lämpimissä, märissä lehdissä oli kaiken aikaa tupakkainen tuoksu. Jos haudutuslämpötila on liian korkea, niin näitä vivahteita voi tulla liikaa, eli sikäli tämä on hiukan tarkkaa puuhaa.

Haudutus 5 - 6, 45 - 60 s

Teestä löytyi edelleen hunajaista makua. Nyt ilmaantui kuivattavaa kitkeryyttä antamaan kompleksisuutta.

Haudutus 7, 2 min

Kitkeryys voimistuu, joten päätin lopettaa tähän. Rehellisyyden nimissä myönnän, että tämä kirjanpito on osin tehty jälkikäteen joten kyseessä saattoi olla jo kahdeksas haudutus.

Jäähtyneet lehdet tuoksuivat edelleen hunajalta, ja myös tuoksussa oli aavistus ruohoista kitkeryyttä.

Lopuksi

Tällainen single source-tee eroaa sekoituksien ja viljelmien teestä ainakin siten, että makua ei ole tasapainotettu sekoittamalla erilaisia lehtiä keskenään. Hyvän ja monipuolisen maun takaa sen sijaan itse materiaalin laatu. Vanhat villipuut korkeilla rinteillä pystyvät tuottamaan kompleksisia aromeja, jotka voi löytää tästä teestä. Ai Laossa ei ollut juurikaan pu'erista usein löytyviä persikan tai puun aromeja. Ruohoisuus voi olla joillekin vähän ota tai jätä-tyylinen juttu. Pu'eriin vihkiytymättömälle teenjuojalle suosittelisin jotain muuta nuorta sheng pu'eria, mutta tämä tee on kuitenkin kokemuksena hyvin miellyttävä ja varmasti hintansa arvoinen. Lisäksi maku tulee varmasti olemaan hyvin mielenkiintoinen, kun tämä tee ikääntyy kunnolla.

Kommentit

Suositut tekstit